Működés

A lenticular nyomat egy speciálisan előkészített kép, mely a lencsesor egyes lencséi által válik láthatóvá, hatása érzékelhetővé.

A síklencse lencséi az egyes képelemeket, pl. FLIP (képváltó) különböző szögekből teszik láthatóvá.

flip_anim

térhatást mint a valós világban, szemünk távolságát és a kettős betekintést érvényesítve érjük el.

3D_anim

Az ún. "interlace", "összefűzött" kép, a valós kép kiválasztott felbontású lencséhez speciálisan előkészített változata. Ennek nyomtatása közvetlenül a lencsére történik, illetve kerül kasírozásra. Az interlace képnek és a síklencsének (lenticular) tökéletesen igazodnia kell egymás pozíciójához, illetve számos alapfeltételt kell egymás mellett megvalósítaniuk a hatások eléréséhez. Ennek érdekében kalibráljuk a nyomatokat a lencsékhez. A kalibráció során meghatározó a megjelenítendő kép mérete, a betekintés távolsága, és az előállításhoz használt berendezés tulajdonságai, képességei.

A síklencse működése analóg a hagyományos nagyítóéval. A fénytörés hatására a vizsgált tárgy pozíciója megváltozik. A lenticular effektek, lencsék sorozatával érhetők el. Ezek számát meghatározza a megjelenítendő kép mérete. A sok apró elemi képrészlet együttállásával válik láthatóvá a kép és a hozzá definiált hatás.

A térhatás függőleges lencseállás mellett érhető el. Szemünk távolsága miatt, egyidőben két különböző képet látunk, mely mélységi hatást eredményez. A lenticular lencsék felbontását (LPI) line per inch-ben, az egy inchre jutó lencsék számában definiálják. A síklencse (lenticular) kiválasztása a rátekintés távolsága, a kép mérete, valamint a kívánt hatás együttes figyelembe vételével történik.

10_spar_gif_163x220px